Kirjoita hakeaksesi

video-img
Tags: ,

Elon Muskin menestyksen salaisuus hänen itsensä toteamana: keino ratkaista ongelmat tällä tehokkaalla metodilla

Jaa

Elon Musk on tällä hetkellä eräs maailman puhutuimmista superyrittäjistä, joka häkellyttää monia tehokkuudellaan. Kiitos kuuluu osaksi Thomas Edisonille sekä Nikolai Teslalle.

elon musk smiling

ELON MUSK/BIGSTOCK

Elon Muskille ei yhdessä suurhankkeessa ole tarpeeksi

Elon Musk on erikoinen tapaus siinä mielessä, ettei Tesla Motors yksinään ole hänelle tarpeeksi. Asia olisi vähemmän ihmeellinen mikäli kyseessä oli jonkin pikkufirma puskien markkinoille pikkutuotettaan, mutta nyt puhutaan autoyhtiöstä, minkä liikevaihto on miljardeissa ja mikä kaiken lisäksi käy enemmän tai vähemmän jatkuvaa taistelua yritystoimintansa skaalaamisesta stabiilin vakavaraiselle tasolle. Voisi kuvitella että siinä riittää hommaa aamusta iltaan. Elon Muskilla riittää kuitenkin intoa ja aikaa häärätä muillakin kentillä avaruusteknologiasta (SpaceX) tunneleiden rakentamiseen (The Boring Company).

Menestyksellä on hintansa

Ison osan saavutuksien määrästä selittää Elon Muskin suunnattomat työmäärät. Viime vuonna hän mainitsi New York Timesin haastattelussa puskevansa parhaimmillaan (tai kenties pahimmillaan) sadan neljänkymmenen tunnin työviikkoja, eikä hänkään ole lopulta yli-ihminen siinä mielessä, etteikö tahti verottaisi kuntoa. Haastelijan mukaan Muskilla oli tunteet pinnassa, ja haastattelun aikana 47-vuotias sarjayrittäjä myönsi nukkuvansa lääkkeiden avulla ja turvautuvansa ajoittain vähintään kyseenalaisiin kemikaaleihin pysyäkseen liikkeessä päivisin. Sellainen kertoo harvinaisen kovan paineen alla olemisesta pitkän aikaa.

Viime vuonna hän mainitsi New York Timesin haastattelussa puskevansa parhaimmillaan (tai kenties pahimmillaan) sadan neljänkymmenen tunnin työviikkoja

Kovassa puristuksessa tehokkuus on elinehto

Toisaalta Elon Musk on kyennyt sietämään kovaa painetta ajautumatta sen tason romahtamiseen, missä toimintakyky sukeltaa kriittisesti. Tällainen vaatii vähintään yhtä paljon mieleltä kuin keholta, eikä Musk pidäkään vähäisenä asiana kykyään ratkoa ongelmia tehokkaasti. Siitä taidosta hän kiittää samanlaista ajattelemisen taitoa, mitä menneisyyden supermenestyjät kuten Thomas Edison, Nikolai Tesla ja monet muut ovat käyttäneet edukseen.

Musk kuvailee ajatustyyliään niin, että liikkeelle tulee lähteä ”ensimmäisistä rakennetekijöistä”. Hänelle väärä tapa on ”ajatella verrannollisesti”, eli omaksua mallit yksilötason ajattelulle ympärillä olevien ihmisten ajattelemisen metodista, vaikka se näyttäisi kuinka tavalliselta. Sen sijaan ”ensimmäisiin rakennetekijöihin” palaaminen hänelle on kaikkien oletusten kyseenalaistamista ja tietyn ongelman juuritasolle sukeltamista. Sama prosessi luo puitteet uuden tiedon ja uusien ratkaisujen syntymiselle.

3 askelta Musk-tyyliseen ajatteluun

Askel 1: tunnista ja määrittele nykyiset oletuksesi

Ota jonkin ongelma, mitä et ole kyennyt vielä ratkaisemaan. Ongelma voi olla niinkin tavallinen kuten ”en löydä riittävästi aikaa kuntoilulle kiireisen perhe-elämän takia”. Sen jälkeen käytä aikaa tunnistaaksesi kaikki oletuksesi ongelmaa koskien ja kirjaa ne ylös. (Oletustesi kokonaismäärä heijastelee sen tiedon kattavuutta, mikä sinulla on ongelmastasi.)

Askel 2: hajota ongelma ensimmäisten periaatteiden tasolle

Pyri ymmärtämään ongelman rakenne. Minkälaiset tekijät ovat muodostamassa kyseistä ongelmaa pintatasolla ja toisaalta mitkä tekijät juuritasolla. Pyri näkemään ongelma puuna millä on runko, paksuja oksia, pienempiä oksia ja lopulta lehtiä. Fundamentaalisimmat rakennetekijät sijaitsevat runko- ja juuritasolla. Esimerkiksi ”pidän tulojen maksimointia paljon tärkeämpänä kuin terveyden ylläpitämistä” on ongelman rakenne paljon syvemmällä tasolla kuin vaikkapa ”kuntosalin etäisyys kotoa on hieman turhan suuri”.

Askel 3: luo uusia ratkaisuja alkutekijöistä lähtien

Kun osaat hahmottaa ongelmasi oikein, voit tarkastella sen pohjatasolla sijaitsevia rakennetekijöitä ja miettiä tapoja puuttua niihin. Tällä tavoin provosoit uusia oivalluksia johtaen uuteen tietoon, minkä päälle jotakin uutta voi rakentaa.

Lähde

Tägit

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *