Hispano Suiza tekee näyttävän paluun autonvalmistajien kentälle retrofuturistisella sähköautolla, missä riittää kummasteltavaa. Ulkonäön perusteella ajoneuvo sopii rennoille iltapäiväajeluille, mutta suoritusarvoilta kyseessä on hurja pikakiitäjä.
Keskeisiä tietoja Hispano Suiza Carmenista
- 115-vuotta vanhan automerkin elvytys
- Suoritusteho 1005 hevosvoimaa
- Hinta 1700000 $
- Kiihtyvyys nollasta sataan alle 3 sekuntia
- Huippunopeus 250 km/h
- ajokantavuus kertalatauksella 400 kilometriä
Hispano Suizan sähköauto onnistuu jakamaan mielipiteitä
Ensisilmäyksellä ei pääse varmuuteen siitä, mitä Hipano Suizasta pitäisi ajatella. Edessä olevat ilmanottoaukot ja aerodynaamiset muotoiluratkaisut lupailevat vauhtia samalla kuin elegantit, jopa mahtipontisen kookkaat lokasuojat ja lähes kokonaan peitetyt takarenkaat saavat ajattelemaan, että auto on tarkoitettu ensisijaisesti elegantiksi katseenvangitsijaksi, ja vasta toissijaisesti vauhtihirmuille.
Vanhemman sukupolven edustajat saattavat muistaa Hispano-Suizan arvomerkkinä V12-moottorisine luksusautoineen, mikä yhtiö käytännössä hävisi kartalta Espanjan siviilisodan jälkeen
Vanhemman sukupolven edustajat saattavat muistaa Hispano-Suizan arvomerkkinä V12-moottorisine luksusautoineen, mikä yhtiö käytännössä hävisi kartalta Espanjan siviilisodan jälkeen vuodelta 1938. Miguel Suqué Mateu (yhtiön alkuperäisen perustajan Damian Mateaun pojanpojan poika) on nykyään yhtiön johdossa ja kunnioittaa äitiään Carmenia uusimmalla ajoneuvolla, jota tullaan myymään vain harvoille ja valituille.
Hispano Suiza Carmen on täyssähköauto neljällä moottorilla (tuplamoottorointi taka-akselin molemmin puolin). Kyseessä on takavetoinen auto yhteissuorituskyvyltään 1005 hevosvoimaa
Hispano Suiza Carmen on täyssähköauto neljällä moottorilla (tuplamoottorointi taka-akselin molemmin puolin). Kyseessä on takavetoinen auto yhteissuorituskyvyltään 1005 hevosvoimaa. Auton luvataan kiihtyvän nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa ja huippunopeus on rajoitettu 250 kilometriin tunnissa, mikä lienee pelkästään järkevää ottaen huomioon retromaiset ratkaisut muotoilussa. Toisaalta autossa on huippumoderni hiilikuiturunko mikä vetää vertoja jopa hiilikuiturikkaille Koenigsegg-superautoille – ja Koenigseggistä puheen ollen – auto on myös mitatusti ruotsalaista pikakiitäjää aerodynaamisempi, mistä kiitos kuuluu pitkälti superaerodynaamiselle vesipisaramuotoilulle. Materiaaliratkaisujen ansiosta auton täyspaino jää 1690 kilogrammaan (vertaa esim. Tesla Model S, minkä paino huitelee kahden ja puolen tonnin paikkeilla). Mainitana vielä, että keulan kookkaan säleikön selittä nestejäähdytteiset akut, mihin mahtuu energiaa tässä vaiheessa 80 kWh:n verran. Tuotantoversioon lupaillaan jopa 105 kWh:n akkuversiota, mikä tarkoittaa toimintasäteen kasvamista noin 400 kilometriin.
Carmen rakennettiin lyhyessä yhdeksässä kuukaudessa, ja sen kokoamisesta vastaa tiivis 25 henkilön työryhmä
Carmen rakennettiin lyhyessä yhdeksässä kuukaudessa, ja sen kokoamisesta vastaa tiivis 25 henkilön työryhmä. Genevasta auto tulee siirtymään viimeistelevään kehitysvaiheeseen, minkä arvioidaan kestävän noin puolen vuoden ajan, kunnes sen odotetaan siirtymään tuotantoon ällistyttävän 1,5 miljoonan euron hintalapun kera.