Yhtiö on Wayve, ja paikka on Englannin Oxford. Kaupunki on etenkin kuuluisa yliopistostaan, mistä oppilaitoksesta edellä mainittu yhtiökin on ponnistanut. Videolla Wayve testaa Renaultiin asennettua tekoälyohjelmaansa, mikä navigoi kustomoitua Renaultia kaupungin kaduilla.
Mikä tekee Wayven projektista erityisen?
Wayve ei ole ensimmäinen yhtiö, mikä on kiinnostunut itseohjautuvista autoista. Isot autovalmistajat ovat tutkineet teknologiaa jo pitkään, mistä esimerkkinä Volkswagen testaamassa omaa teknologiaansa Saksan Hampurissa. Eikä tietenkään pidä unohtaa Googlen projektia, mikä kenties on kerännyt eniten mediahuomiota ympärilleen ja mikä nykyään tunnetaan Waymo nimellä.
Wayven itseohjaava auto hyödyntää tekoälyä sen sijaan, että itseohjaavan auton ohjelmisto koodataan täyteen mahdollisimman liikenteessä toimimisen sääntöjä

Wayve kuitenkin väittää kehitelleensä ainutlaatuisen ratkaisun vaikeaan ongelmaan eli siihen, että autot saataisiin täysautonomisesti liikkumaan ruuhkaisissa ja haastavissa olosuhteissa turvallisesti. Yhtiön osaperustajan Alex Kendallin mukaan Wayven itseohjaava auto hyödyntää tekoälyä sen sijaan, että auton ohjelmisto koodattaisiin täyteen liikenteessä toimimisen sääntöjä. Tähän mennessä idea on perustunut siis siihen, että auto kerää mahdollisimman paljon dataa ympäristöstään kameroilla sekä sensoreilla, ja sen jälkeen tulkitsee dataa niiden sääntöjen puitteissa, mitkä sen ohjelmisto tuntee. Ongelma on siinä, että todellisessa liikenteessä tapahtuu aina niin paljon, että sääntöjä tarvitaan järisyttävä määrä, eikä kenties sekään tule riittämään, nimittäin poikkeuksia sääntöihin tapahtuu jatkuvasti surkeiden kuljettajien sekoiluista lähtien.
puhutaan ensimmäistä kertaa itsestään oppivasta itseohjaavasta autosta
Wayven ohjelmisto tarvitsee luonnollisesti myös GPS-kartan, mutta ajamisesta vastaa itsestään oppiva ohjelmisto. Eli puhutaan ensimmäistä kertaa ”itsestään oppivasta itseohjaavasta autosta”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että auto oppii niistä tilanteista, missä varsinainen kuljettaja joutuu puuttumaan peliin ja ottamaan kopin ajoneuvon ohjaamisesta. Tekoäly omaksuu käytöksen osaksi itseään ”oppii” siten paremmaksi kuljettajaksi. Teoriassa tekoäly voi näin ollen kehittyä yhtä hyväksi kuljettajaksi kuin ihminen.
Teknologista kehittymistä tarvitaan vielä rutkasti, jotta itseohjaavat autot saadaan todellisuudessa muun liikenteen sekaan. Wayven ja muiden yhtiöiden kehitysaskeleet ovat siitä huolimatta merkittäviä ja antavat ymmärtää, että täysin autonomiset autot eivät ole enää täyttä tieteisfantasiaa.