Mercedes-Benz VISION AVTR on vaihtoehtoinen keho kuljettajalleen
Muistatko vielä James Cameronin ohjaaman sci-fi -elokuvan Avatarin? Se tarina rakentui päähenkilön ympärille, joka kykeni siirtämään tajuntansa toiseen kehoon teknologian keinoin planeetalla, jonka alkuperäiskansa eli yliluonnollisessa symbioosissa ympärillä olevan luonnon kanssa. Elokuvassa pahiksen roolissa olivat planeettaa kylmillä ja elottomilla koneillaan ryöväämään tulleet ihmiset, ja sen sankareiksi nousivat fantasiamaista metsää suojelevat henkilöt.
Mikäli Avatar-elokuvan teknologisfilosofisissa teemoissa on riittävästi sulateltavaa jollekin hetkeksi aikaa, sama pätee varmuudella Mercedes-Benzin VISION AVTR:n suhteen. Mersun pääsuunnittelija Gordon Wagner totesi CES-tapahtumassa pitämässään puheessaan, että yhteisenä tavoitteena oli perinteisen auton sijaan luoda jotakin elävän organismin kaltaista.
Autosta ei löydy rattia, vaan sitä hallitaan keskeisesti kuljettajan vierestä löytyvän ohjausyksikön avulla, jonka biometrisiin ominaisuuksiin sisältyy kuljettajan syketason ja hengitysfrekvenssin tunnistaminen
Wagnerin ja Cameronin tiimien yhteistyö päätyi lopulta kehittämään konseptiauton (tai ”konseptiolion”), jonka kuljettaja voi ottaa haltuunsa samalla tavalla kuin Avatar-elokuvan päähenkilö vaihtoehtoisen kehonsa. Autosta ei löydy rattia, vaan sitä hallitaan keskeisesti kuljettajan vierestä löytyvän ohjausyksikön avulla, jonka biometrisiin ominaisuuksiin sisältyy kuljettajan syketason ja hengitysfrekvenssin tunnistaminen. Auto kykenee erikoisrenkaidensa avulla liikkumaan tarvittaessa kuin rapu, ja näyttää tarkoituksella siltä, että se olisi ilmestynyt maailmaan samasta metsästä kuin Avatarin sini-ihoiset humanoidit.
Mahdollisimman orgaaninen auto
Mercedes-Benz VISION AVTR on käytännössä vegaaninen tuote, sillä sen sisustukseen tai verhoiluun ei ole käytetty lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Konseptiautosta löytyy mahdollisimman vähän kulmikkuutta (lähinnä Mersun logo keulalla), eikä tilaa olla myöskään sallittu minkään tason namiskoille. Erikoisen ohjausyksikön lisäksi autoa hallitaan mahdollisimman pitkälle pelkillä eleillä. Mercedes-Benz VISION AVTR reagoi myös kuljettajansa tekemisiin moniulotteisella valomaailmallaan sekä AVTR:n ”selältä löytyvillä suomuillaan”, jotka luovat eläinmaailman tunnelmaa väreillään ja liikkeillään.
Mercedes-Benz VISION AVTR:n tarkoitus
Lienee selvää, ettei tällaista autoa nähdä ikinä tuotannossa. Toisaalta se on samalla hetkellä muutakin kuin äärettömän vetovoimainen elokuvamainos, sillä näillä hypervisionäärisillä konsepteillaan Mercedes-Benz kykenee vähintään luomaan uutta tilaa varsinaisille tulevaisuuden malleilleen, jotka ovat kenties menneisyydessä näyttäneet monista liian rohkeilta varsinaisiksi autoiksi kaduille, mutta jotka VISION AVTR:n kaltaisten auto-olioiden vieressä näyttävät enemmän kuin mahdollisilta tulevaisuuden arkiautoilta. Luonnollisesti Mercedes-Benz VISION AVTR on samalla tutkielma (kaukaisen) tulevaisuuden teknologisista ulottuvuuksista.