Lamborghinin tiedetään tehneen jo pidempään yhteistyötä huippuyliopisto MIT:n kanssa (Massachusetts Institute of Technology). Nyt yhteistyöstä on kantautunut mielenkiintoista lisätietoa. Lamborghini on nimittäin jättänyt MIT:n kanssa patenttihakemuksen uudesta synteettisestä materiaalista, jolla on kykyä toimia superkondensaattorina.
Superkondensaattorit ovat yksinkertaistettuna kondensaattoreita, joihin voidaan varastoida poikkeuksellisen suuri määrä energiaa. Korkean energiantiheyden saavuttaminen uusilla materiaaleilla kiinnostaa luonnollisesti kaikkia sähköautovalmistajia (ja mikä ettei hankkijoitakin), sillä se tarkoittaa ennen kaikkea akustojen merkittävää painovähenemää. Lisäksi superkondensaattorimateriaaleilla voidaan saavuttaa tuntuvasti nopeampia latausvauhteja.
superkondensaattorimateriaaleilla voidaan saavuttaa tuntuvasti nopeampia latausvauhteja
Metalli-orgaaniset runkorakenteet (MOF / Metal-Organic Frameworks) soveltuvat niiden huokoisuudesta ja muunneltavuudesta johtuen moniin käyttökohteisiin. Lamborghinin ja MIT:n superkondensaattori perustuukin juuri MOF-konseptille. Lamborghinin mukaan uuden materiaalin molekylaarinen rakenne sallii elektrodien valmistuksen niin, että sähköiselle jännitteelle altisteinen pinta-ala on maksimaalisen suuri.
Domenicali pitää autojen sähköistymistä kasvavassa määrin houkuttelevana asiana ja toisaalta välttämättömänä pakkona
Lamborghinin toimitusjohtajan Stefano Domenicalin mukaan yhteistutkimustyö MIT:n kanssa kertoo kaiken siitä, mitä Lamborghini yhtiönä odottaa tulevaisuudelta. Projekti heijastelee myös yhtiön nykyistä arvomaailmaa. Domenicali pitää autojen sähköistymistä kasvavassa määrin houkuttelevana asiana ja toisaalta välttämättömänä pakkona.
Patenttihakemusta on edeltänyt kahden vuoden tutkimustyö Italiassa ja Yhdysvalloissa. Yhteistyö tulee jatkumaan vielä ainakin kolmen vuoden ajan. Erityisenä tavoitteena on superkondensaattorielementtien sekä ajoneuvorakenteiden yhteen sovitteleminen parhaalla mahdollisella tavalla. Lamborghini ja MIT pyrkivät samalla luomaan uusia akkuprototyyppejä, jotka ovat suuren sähkönvarastointikapasiteetin lisäksi rakenteellisesti kestäviä ja geometrisesti monipuolisia.
Tutkimustyö liittyen tulevaisuuden teknologisiin ratkaisuihin ei ole halpaa puuhaa, joten on luonnollista, että työtä vie eteenpäin yhtiöt, joiden asiakkailla on varaa maksaa laadusta. Lamborghini on varmuudella niitä yhtiöitä, jotka kykenevät leipomaan tulevaisuuden autojen hintoihin tämän päivän tutkimuskustannuksia. Työ ei myöskään ole pelkkää teoreettista toimintaa, nimittäin Lamborghinilla on jo yksi auto, joka hyötyy superkondensaattoriteknologiasta.
Kyseessä on 807 hevosvoimainen Lamborghini Sián FKP 37, joka on varustettu sähkömoottorilla ja superkondensaattorilla, joka on yhtiön mukaan kolme kertaa saman painoista litiumioniakkua tehokkaampi. Käytännössä puhutaan kevythybridisysteemistä, missä sähkömoottori antaa lisäpotkua kiihdytystilanteisiin, kun taas vastavuoroisesti regeneratiivinen jarrutus lataa superkondensaattorin. Italialainen superautoyhtiö on antanut ymmärtää, että Lamborghini Sián FKP 37:sta tullaan näkemään hyvin pieni tuotantoerä.