Yhdysvalloissa julkaistiin hiljattain tutkimus, minkä mukaan kolme neljästä ihmisestä pelkää itseohjaavia autoja. Tutkimuksen tuotti AAA (The American Automobile Association). Ainoastaan siis noin 19 prosentin vähemmistö koki nykytilanteen niin, että itseohjaaviin autoihin voi luottaa. Mistä pelossa on kysymys, ja onko sille oikeasti aihetta?
Suomalaiset hieman pelottomampia
Suomalaiset ovat jonkin verran amerikkalaisia pelottomampia ainakin sen perusteella, että parin vuoden takaisen kyselyn mukaan noin puolet suomalaisista epäili itsestään ohjaavien autojen luotettavuutta. Luku on tietenkin voinut elää suuntaan tai toiseen tässä välissä, ja perusteita voi nähdä kumpaankin suuntaan.
Muutamia tekijöitä alkuun, minkä takia itseohjautuvat autot eli robottiautot saattavat aiheuttaa pelkoa. Ensinnäkin valtavirtamedia tekee varmuudella osansa
Muutamia tekijöitä alkuun, minkä takia itseohjautuvat autot eli robottiautot saattavat aiheuttaa pelkoa. Ensinnäkin valtavirtamedia tekee varmuudella osansa, mikä on lähinnä valitettava asia, mutta sen toisaalta ymmärtää siinä mielessä, ettei ketään kiinnosta lukea päivä päivältä uutisia ihmisistä, joiden itseohjaava auto kuljetti heidät turvallisesti töihin ja takaisin kotiin. Uutisarvo on niissä hetkissä kun jotakin pelottavaa tapahtuu kuten noin vuosi sitten tapahtunut kuolemankolari autopilotilla varustetulla Tesla Model X:llä. Ja onhan se toisaalta hyvä asia, että nämä tilanteet nostetaan esiin, jotta asianomaiset tahot motivoituvat täysillä innovoimaan turvallisempaa teknologiaa.
Joukossa asiallisia huolenaiheita
On myös muita asiallisia huolenaiheita kuten vaikka hakkerit taikka keskeneräisen teknologian puskeminen markkinoille liian varhaisessa vaiheessa. Ei ole yhtään mielekästä ajatella, että hämäränoloinen tietokonenörtti kaappaa hakkerointiohjelmallaan verkkoon kytketyn ja autopilotilla varustetun ajoneuvon käyttöönsä, ja samassa määrin ikävää on se, että ihmisten turvallisuus riskeerataan kiirehtimällä keskeneräisiä ohjelmistoja käyttöön voitontavoittelu mielessä.
Uskallamme kuitenkin väittää, että tulevaisuudessa autonomisista autoista on enemmän hyötyä kuin haittaa
Uskallamme kuitenkin väittää, että tulevaisuudessa autonomisista autoista on enemmän hyötyä kuin haittaa – ja kun sanomme enemmän, tarkoitamme todella paljon enemmän. Esimerkiksi monelle ikäihmiselle tulee olemaan pelkästään helpottava tekijä, että omalla autolla pääsee edelleen lähikauppaan ja takaisin vaikka näkö ei ole enää entisensä. Autonomiset autot eivät myöskään kolaroi rattiin nukahtamisten tai sairaskohtausten takia. Robottiautot eivät aja koskaan päihtyneenä, eikä robottiautolle tuota adrenaliinipitoista mielihyvää päätön kaahailu iltahämärällä keskellä kaupunkia. Eikä siinä läheskään kaikki. Viimeisenä esimerkkinä ne monet ruuhkatilanteet tai pitkät työmatka-ajot, mitkä ovat yhtä kyllästyttäviä kuin pitkäveteisiä. Miten loistelias ajatus onkaan, että tulevaisuudessa robottiauto voi setviä tiensä läpi pahimman mahdollisen ruuhkan samalla kuin matkustaja voi kuluttaa aikaansa vaikka lempi TV-ohjelmansa parissa.
Autonomiset autot eivät myöskään kolaroi rattiin nukahtamisten tai sairaskohtausten takia. Robottiautot eivät aja koskaan päihtyneenä, eikä robottiautolle tuota adrenaliinipitoista mielihyvää päätön kaahailu iltahämärällä keskellä kaupunkia
Mitä robottiautolla oikeastaan tarkoitetaan
Mikäli edelleen pelottaa, kaikista olennaisinta tässä vaiheessa on muistaa, ettei kynnystä itseohjaaviin autoihin ylitetä kertarysäyksellä. Se tapahtuu – tai paremmin sanottuna on ollut jo pitkän aikaa tapahtumassa – isossa mittakaavassa portaittain. Tällä hetkellä monet autot operoivat jo tasoilla 1 ja 2 täysin luotettavalla tavalla. Robottiautolla itse asiassa tarkoitetaan tason 5 autoa, mikä operoi täysin autonomisesti. Siihen on vielä matkaa, mutta kun eteenpäin työskennellään systemaattisesti vaihe vaiheelta, lopulta vitostaso tullaan saavuttamaan yhtä luotettavasti.
Kuvissa futuristisia konsepteja Volvolta, Renautilta sekä Toyotalta.